Референдумът, иницииран от екипа на „Шоуто на Слави”, ще се проведе насред лятната ваканция. По този начин депутатите почти сигурно обричат общественото допитване на ниска избирателна активност и неуспех.

Провеждайки го през юни или юли ще бъде много по-трудно да се съберат необходимите 50% плюс един гласа, за да се зачете общественото допитване като легитимно. 

Решението референдумът и президентския вот, който ще се проведе през октомври, да бъдат разделени стана ясно днес.

Още в началото на парламентарния ден депутатите се сдърпаха за това кога да се проведе референдумът.

Опозицията поиска той да предхожда промените в Изборния кодекс. Народните представители изтъкнаха, че първо трябва да се проведе общественото допитване и на база на резултатите от него да се променят условията, при които се провеждат избори.

Снимка: Ладислав Цветков

„Съобразно решението свързано с референдума да преценим какви изменения в Кодекса трябва да направим, а не обратното”, коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Тази идея обаче беше отхвърлена. От ГЕРБ се обосноваха с гонене на законовите срокове за гласуването на референдума в зала.

„Срокът изтича на 11 май – първият пленарен ден след великденската ваканция на парламента”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Снимка: Ладислав Цветков

Управляващите бяха категорични, че изборите и допитването до народа няма да се проведат заедно.

„Най-вероятно референдумът ще бъде насрочен за края на юни, началото на юли. Няма нито една причина да бавим този референдум”, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ.

Според Тошко Йорданов, сценарист на "Шоуто на Слави", последиците от националното допитване трябва да бъдат жестоки и за парламента, и за настоящата политическа система.

"Подобна наглост и безочие спрямо българския избирател рядко сме можели да видим досега”, допълни той.

Референдумът ще влезе в зала на 11 май, защото дотогава депутатите са в 12-дневна великденска ваканция.

С Изборния кодекс, който ще бъде гласуван утре, се променя и законът за референдумите. Така отпада изискването допитванията да се провеждат заедно с избори, ако в следващата една година има вот.

От Реформаторския блок се обявиха срещу провеждането на двете гласувания на различни дати. Все още не е взето окончателното решение дали референдумът и президентският вот ще бъдат разделени.