България може да участва с до 400 войници в многонационална бригада на НАТО, базирана в съседна Румъния. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който е в Брюксел за среща на отбранителните министри от Алианса. Той е провел и разговор на четири очи с румънския си колега. Именно на нея е обсъждана и идеята за бригадата, за която по-рано съобщи шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

От НАТО наричат новата бойна единица "рамкова бригада" със състав от 3000 до 5000 бойци, разказва Ей Би Си. В тази бройка трябва да влизат със сигурност по един български и един румънски батальон. Оставащата бройка ще бъде попълнена с войници от останалите държави членки на Алианса. Идеята е въпросната бригада да служи за редовни учения и обмен на опит между войниците.

Новината идва ден след като от НАТО обявиха идеята за създаване на многонационални батальони по Източния фланг. Те трябва да са разположени в Полша, Литва, Латвия и Естония. Те обаче ще са чувствително по-малобройни - 800 до 2000 бойци. Искане към България за изпращане на бойци за тези формирования не е постъпвало, е обяснил Ненчев.

През май пък американският посланик у нас Ерик Сет Рубин говори за разполагане на части на военноморските тюлени (SEAL Team) - спецчасти, каквито Съединените щати изпращат само в най-горещите точки. В момента те са пратени да се бият с ИДИЛ в Сирия и Либия.

Окончателното решение за разполагане на всички натовски батальони и бригади в Източна Европа ще бъде взето на срещата на върха в Полша на 8 и 9 юли.