Единственият вариант за увеличаване на парите за майките е съкращаване на срока на майчинството, категорична е вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Деяна Костадинова.

Освен че майчинството в България е най-дълго в целия ЕС, продължителното отсъствие от работното място води до деквалификация, изтъкна Костадинова в предаването „Нека говорят… с Росен Петров” по bTV.

Вицепремиерът припомни, че от 1 април пенсиите са били увеличени със средно 9,8%, но подчерта, че добавки за Великден не се предвиждат, защото няма пари.

„България беше най-бедната страна в ЕС и миналата, и по-миналата година, и при предишното правителство. Въпреки това човек не трябва да свиква с това да бъде беден,” обясни Деяна Костадинова. Тя призна, че на ръба на бедността се живее трудно, и допълни – „затова в България има служебно правителство”.

Тя посочи две категории работещи – такива, които търсят заплата, и такива, за които е важно и удовлетворението. „Тези, които имат мотивация и търсят удовлетворение, заминаха в чужбина. България трябва да им създаде условия, за да се върнат,” категорична бе Деяна Костадинова.

Професионалният избор

Вицепремиерът, отговарящ за социалните въпроси, е юрист по образование, но работи в социалната сфера от 13 години.
„В края на една проверка в дом за деца с умствено изоставане едно момче се вкопчи в мен и каза „Моля те, спаси ме, аз не съм като тях!” Аз проверих случая и се оказа, че детето действително не трябва да бъде настанено там,” спомни си Костадинова.

В този ред на мисли вицепремиерът коментира и случая с 5-годишния Цецко от Враца, малтретиран от родителите си. „В момента се проверява кой и как е разпоредил момчето да се върне при родителите си и виновните ще понесат отговорността си,” увери Деяна Костадинова.

„Като общество трябва да приемем, че има родители, които нямат капацитета да се грижат за децата си. Смисълът на деинституционализацията е да се намери начин да се осигури среда за отглеждане на децата,” обясни вицепремиерът.

Образованието преди всичко

Сред всички проблеми на България в социалната сфера Деяна Костадинова посочи образованието.

„Застаряването е огромен проблем, защото означава все по-малък брой работещи хора да издържат все повече хора в социалната система. Държавата трябва да прецени кои сектори ще генерират най-много приходи и да подготви квалифицирани кадри. Затова образованието трябва да е приоритет,” изтъкна социалният министър в служебния кабинет.

След 12 май

Деяна Костадинова планира след края на ангажимента си като служебен премиер най-напред да заведе дъщеря си на почивка. „Те страда най-много. 14-часов работен ден 7 дни в седмицата не се отразява добре на майчинството,” посочи вицепремиерът.