Народното събрание наложи дефиниция за „оцет” и глоби за търговците, ако вместо естествено ферментирал продават синтетичен. Производството и продажбата му ще се контролират от Агенцията по лозата и виното.

Причината за тази промяна е, че оцетът е продукт на виното, а не на химията и че през 2013 г. 150 000 литра вреден за здравето оцет бил пуснат за продажба в българската търговска мрежа, обясниха вносителите.

От ГЕРБ се обявиха против. „Ако следваме тази логика, защо не направим закон за кашкавала, салама и маргарина”, предложи депутатът от опозицията Владимир Иванов.

„Става въпрос да се преборим с ментето. На всички ни се е случвало, и на мен - направих си кисели краставички и какво се случи - бомбаж - купил съм оцет, ма това не било оцет”, сподели личен опит Павел Шопов от „Атака”.

Спорът за защитата на продукта премина в спор за правописа. „Няма да си говориме как се получава оцеДа, затова на етикетите ще трябва да пише оцеД, за да се знае, че е продуктът, който произлиза от продукта вино”, коментират запознати.

„Това е, като пише оцет да е оцет, в следствие на ферментация, а не да бъде на изкуствена основа”, настоява Пенко Атанасов от БСП.

По-опитните домакини обаче смятат, че бурканите гърмят не от оцета, а от краставиците. „До резката се слага оцет, една лъжичка захар, сол, черен пипер, нареждам краставичките. Не ми се е случвало да гърмят, аз взимам от винения оцет - 6%, то от краставиците зависи - не от оцеда, зависи дали ги затварят, дали ги варят”, разказа опитна производителка на консерви.

Според новия закон за продажбата на оцет, направен от производни на петрола, а не на виното, глобата ще е до 10 000 лв.