България ще подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА), след като страната ни е получила гаранции, че визите за нейните граждани ще отпаднат. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„Получихме надлежни писмени потвърждения – и ние, и комисията. Беше вкарано в протокола на съвета че до 1 декември 2017 г. за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада и ние с румънският президент решихме да подкрепим като останалите държави от ЕС”, обясни той след заседанието на Европейския съвет.

По думите му ЕК е дала ясни гаранции, че „това споразумение е незаобиколим фактор за падане на визите за българи и румънци”.

Бойко Борисов коментира, че либерализираният режим ще е полезен не само за бизнеса, но и за туризма.

СЕТА, което елиминира голяма част от митата между Европа и Канада, се приема нееднозначно на Стария континент заради липсата на яснота за преговорите и точния текст на споразумението. Според някои политици, синдикалисти и представители на работодателски организации, документът вкарва „през задния вход” друг спорен проект – ТТИП между Европа и САЩ.

Твърди се, че всяка голяма компания със седалище в Канада ще може да се възползва от СЕТА и така европазарът ще бъде наводнен с по-некачествена продукция, а големите компании ще могат да съдят държави в международен арбитраж. Поддръжниците на споразумението обаче са на мнение, че подобни страхове са неоснователни.

Въпреки това, властите в белгийската провинция Валония вече взеха решение „против” СЕТА и така поставиха под сериозна въпросителна ратифицирането на документа в страната и в ЕС.

Премиерът Борисов остро разкритикува блокирането на документа, като заяви, че става дума за „опасен прецедент”: „Моите уважения към всяка управа с всичките и конституционни особености във всяка държава, но не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна, скарахме се с Русия и санкции наложихме и като трябва да им се даде път за Европа… имат визи”.