Неочакван обрат за промените в Конституцията - ГЕРБ прие идеята на ДПС и на АБВ за нов проект за изменение на основния закон, Реформаторите обаче отказаха.

Совалките започнаха от рано сутринта и продължиха през целия ден. След дълги преговори се реши, че утре в 8.30 партиите ще опитат да съберат 180 подписа под чисто нов проект за промени в конституцията. В него ще са само трите консенсусни предложения - разделяне на ВСС, повишаване на ролята на инспектората и пряк избор на магистратите. Новият проект ще бъде гласуван след месец. А старият няма да бъде изтеглян, но няма да бъде и гласуван.

За трети ден Бойко Борисов дойде да преговаря в парламента. Първо - с Михаил Миков на 4 очи. Той обаче му отказа подкрепа. Борисов обяви, че уважава опонента, но откри приятелски огън към своите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях подведен, че много работа се е вършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата”, каза още Борисов по адрес на Реформаторския блок.

Радан Кънев се срещна с Лютви Местан и стана ясно, че вече има нови варианти, а ДПС са готови да отстъпят от спорното си искане пленумът да кадрува.

Накрая се свика председателски съвет, на който дойдоха всички без „Атака”. Решението - нов проект от името на ГЕРБ, който да бъде внесен със 180 подписа още утре.

Борисов каза, че ще чака Реформаторите до последно и ще се съобрази с тях. Ако те не положат своите подписи, тогава ГЕРБ няма да внесе новия проект. А в зала ще се гласува старият, който няма шанс да мине. И по закон, шест месеца след този провал конституционна реформа няма да може да се прави.

Въпреки всичко това, в късния следобед Реформаторите отсякоха - отказват да има нов проект. Настояват обаче да продължи търсенето на съгласие. Ако след този отказ на Реформаторите нов проект изобщо има, той ще бъде изпратен по общо съгласие и в Конституционния съд за мнение.

Развръзката ще стане ясна утре в 9 сутринта.

Междувременно пред Министерски съвет бе насрочен протест. Събралите се хора казаха, че сега им се налага отново да се съобразяват с ДПС, както е било по-миналото лято по време на протестите #ДАНСwithMe. Чуха се възгласи за оставка.