Служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 г. Това става ясно от интервю на министъра на финансите Румен Порожанов пред в.Стандарт.

"Подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича съгласно бюджетната процедура. В сряда правителството одобри стандартите за делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата, така и трансферите към общините. В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП", коментира той.

Порожанов очаква, че тази година няма да се постигне заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1.5-1.6%.

По думите му не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г.: "Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия, но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство, което ще се формира след изборите", изтъква той.

"Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници". В НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%, като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение. Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", каза още Порожанов.