Кадровите промени в кабинета „Борисов” бяха обявени точно в деня след референдума, за да отклонят вниманието от катастрофалните резултати от националното допитване, коментира Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите” в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му, референдумът е бил провал и за управляващите от ГЕРБ, и за инициаторите от БСП, защото в резултат на противоречивите призиви за участие с „не, не, не” и „да, да, да” едва един от петима избиратели е участвал във вота.

Като бивш министър на образованието от кабинета на Тройната коалиция Даниел Вълчев коментира, макар и сдържано, назначението на акад. Стефан Воденичаров начело на Просветното министерство след оставката на Сергей Игнатов заради нарушенията във Фонд „Научни изследвания”.

„Истината е, че за 3 или 4 месеца до края на мандата на ГЕРБ не може да има реална промяна в политиката в образованието,” смята Даниел Вълчев.

Според него най-ефективната мярка, която може да предприеме акад. Воденичаров, е да прекрати последната конкурсна сесия във ФНИ и да я обяви отново.

Даниел Вълчев отказа да коментира работата на вече бившия образователен министър Сергей Игнатов. Той обаче разкритикува остро въвеждането на задължителното образование за 4-годишните, което той определи като „най-лошата идея в целия законопроект за образованието”.