Пореден кръг консултации се провежда в Народното събрание между Реформаторския блок и ГЕРБ. Основна тема е анексът към коалиционното споразумение.

Това е първи официален кръг преговори между ГЕРБ и РБ за коалиционното споразумение. На първо място те ще преговарят за изборната реформа и приемането на електронното гласуване, съдебната реформа след промените в Конституцията, усилията на страната ни за влизане в Шенген, административната реформа, а също и законът „Антикорупция” на Меглена Кунева, който не мина в пленарната зала.

„Ако заскърцат по отношение на съдебната реформа и по отношение на антикорупционното законодателство, на електронното гласуване и промени в изборното законодателство, очевидно е, че имаме голям проблем. Още повече че в нашата декларация сме заложили категорично на третия месец да се погледне какъв е напредъкът по отношение на съдебната реформа и по отношение на привеждане на Закона за съдебната власт в съответствие с промените в Конституцията”, обясни Найден Зеленогорски от РБ преди началото на срещата.

Преговорите трябва да приключат до края на този месец, а анексът да бъде подписан в началото на следващия.

Междувременно се проведе изненадваща среща на БСП и ГЕРБ в парламента. Оказа се, че тя е била посветена на това кой ще бъде следващият председател на Националното сдружение на общините. Номинациите за поста текат до 5 февруари.

Утре пък БСП ще проведе втория кръг от своите консултации по вота на недоверие с ДПС и Българския демократичен център. Обсъжданите теми на вота са здравеопазване, сигурност и социална политика.