Предложението годишният отпуск да се увеличи от 20 на 25 дни на независимия депутат Георги Кадиев е популистко. Около това мнение се обединиха бившият министър на икономиката Лидия Шулева и бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Лице в лице” по bTV.

Да се търси евтин популизъм през лансиране на една идея за по-дълга отпуска, не мисля, че е уместно, посочи Шулева.

По броя на почивните дни, официалните празници, сме на водещо място. Шампион сме и по сливане на почивни с работни дни, които след това проформа се отработват и разстройват целия производствен процес, изтъкна Шулева. „Ако сметнем 12 дни официални празници плюс 20 дни отпуска, отиваме на 32 дни, в които се почива”, изчисли тя.

Основният мотив на вносителя беше, че така се намалява стресът. Не може да се твърди, че с увеличаването на годишния отпуск точно с 5 дни ще доведе до намаление на стреса, подчерта тя.

Според нея увеличаването на дните отпуск едва ли ще доведе до по-голяма производителност на труда.

Това е пиар кампания, в предложението няма никаква икономическа логика, отбеляза Иван Нейков.

Той подчерта, че е необходимо добро трудово законодателство за микропредприятията. „Не може от една фамилна фирма, в която работят баща, син, майка и баба, да искаме да прилага Кодекса на труда”, категоричен беше Нейков.

Малките фирми не могат да си позволят с приходите, които получават, да плащат такива отпуски. Друг проблем е, че много хора не ползват отпуските с идеята да се натрупат и след това да им бъдат изплатени, допълни Шулева.

Министърът на финансите направи цялата ситуация около реформата в МВР като по учебник, в който пише как да не правиш реформа, коментира още Нейков. Всичко, което можеше да бъде сбъркано, беше сбъркано – подходът, времето, тайнствеността, неясната цел. Ако искаш нещо да не стане, направи го по този начин, допълни той. Според него е била естествена и получената реакция от страна на служителите на МВР. В резултат на лошия подход загубихме целта, обобщи Нейков.

По думите му се налага сериозно преразглеждане между първо и второ четене на бюджета за догодина.

„Ако трябва, да спрем някоя и друга магистрала и да решим проблема със сигурността и капацитета на полицията. Това е по-важно, отколкото две-три ленти да бъдат срязани. По-добре полицаите да бъдат въоръжени, обучени, по-добре полицаите ни да не бъдат по 120 кг. Тогава ще има по-добър резултат за хората, отколкото 20 км магистрала”, подчерта Нейков.