Понятието "длъжник до живот" може и да остане в миналото. Управляващите подготвят изцяло нов законопроект за фалит на физическите лица и така рестартираха обещания на предишното мнозинство.

Амбицията е специалният закон да влезе за разглеждане на първо четене в парламентарната правна комисия през май или юни. Правосъдното министерство в момента подготвя проект, в който ще се заимства практиката от много други държави в Европа. От общността такъв закон засега няма само в България и Румъния.

Всеизвестен факт е, че законите нямат обратна сила и не може да се прилагат със задна дата. Така много българи, които вече са попаднали в капана "длъжник до живот", може и да не бъдат облекчени.

С 29 лв. на месец трябва да се справя Петя Петрова от Кюстендил след като се издължи по вноските на два потребителски кредита. Единият е личен, а другият го „получила" след като станала поръчител. Човекът изчезнал, а Петя сега трябва да покрива две задължения за общо близо 40 000 лв.

„На мен не ми остават пари за живот, след запора заради поръчителство. След моя кредит просто аз няма как да оцелявам”, казва жената.

Петя се надява подготвения закон да облекчи задълженията й и то по кредита, за който е станала поръчител. Идеята на закона е българи да могат да получат статут на фалирали граждани. За да не злоупотребяват с него, те ще се възползват от това си право веднъж и след това ще попаднат в регистър.

„Спира се тази практика на доживотния длъжник. Той ще може да се позове на несъстоятелност и трябва да му бъде назначен финансов надзорник и в съответствие с доходите да се прецени каква сума да може да плаща”, обясни Иван Иванов от „Коалиция за България”.

Идеята е да се защитят и правата на кредиторите, като плащанията към тях няма да спират и ще разсрочат във времето. В Германия например се взима една трета от задълженията.

ГЕРБ предлагат друго – неплатените необезпечени дългове да отпаднат след 10 години. „Това означава, че ако един човек има задължение към „Топлофикация”, мобилен оператор, кредитна институция, като изтекат десет години, това вземане се погасява”, поясни депутатът Димитър Лазаров.

Докато чака решенията на законодателите, Петя се опитва да се справи с оставащото от учителската си заплата. „Може би ще ме разбере човек, който всеки ден се събужда с мисълта какво да избере - да си купи лекарства или да отиде на работа”, казва тя.

Петя е със запор на заплатата си и с кола, която й е забранено да кара и просто пази. Никой не се ангажира всъщност този закон кога реално ще бъде гласуван, но той е част от програмата на правителството на Пламен Орешарски.