Приемане на цялостна стратегия за развитието на българското здравеопазване с подкрепата на всички партии, постепенна демонополизация на здравната каса, подкрепа за медицинските специалисти и по-ефективна спешна помощ – тези приоритети, оказва се споделят и д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), и проф. Георги Михайлов („БСП за България”), и Георги Колев („Обединени патриоти”) и д-р Нигер Джафер (ДПС).

В студиото на „Лице в лице” предизборният дебат се превърна в широка дискусия по проблемите на здравеопазването у нас. „Реформата в здравеопазването (…) трябва да се прави с глобална визия и далечни цели”, подчерта Дариткова и отбеляза, че няма как тя да се случи в един мандат.

Според нея решението е в „консенсус, който да е надпартиен”, защото „отдавайки се на реваншизъм, не може да постигнем стабилност на промяната”.

Джафер определи здравеопазването като един от „най-значимите провали на всички български правителства”.

Михайлов призова да се спре доплащането, като цитира данни от СЗО и Световната банка, според които между 6 и 7 млрд. лева се отделят у нас за здраве всяка година и 50% от тях излизат от джоба на гражданина. Той се обяви и за Закон за достъпа на българските граждани до медикаменти, защото у нас делът на отделяното за лекарства е по-висок от средния за Европа и съставлява най-голяма част от разходите на пациента.

„Ние сме за това, че в центъра на здравеопазването трябва да застане пациентът – той е този, който плаща, който е лекуван”, подчерта и Колев.

По отношение на НЗОК Джафер посочи, че от години ДПС иска на монопола на здравната каса да се сложи край, защото тя трупа непрекъснати дефицити. Михайлов отбеляза, че след законови промени частните осигурителни дружества са станали застрахователни, което е коренно различна философия.

Дариткова посочи, че според плановете на ГЕРБ доброволните дружества ще продължават да работят на базата на лични вноски или партиди, но моделът може да се надгради.

И четиримата се оказаха на едно мнение за електронното здравеопазване като инструмент за ефективен контрол, както и за развитието на доболничната помощ и на възможностите за проследяване на пациенти след изписването им.

Какво още коментираха представителите на политическите сили – вижте във видеото!