Силно недооценен за свършеното по преодоляване на кризата във ВМЗ-Сопот се оказа премиерът Бойко Борисов. С изпуснати нерви и повишен адреналин министър-председателят изрази пред bTV раздразнението си от това, че една от служителките на предприятието му изпраща кромид лук с ръка, окичена със златни пръстени, докато той полага „толкова усилия”, за да спаси завода.

Само преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов сподели, че му липсва политическата обич, днес Борисов обяви липса на признателност от страна на хората. Всичко това само няколко месеца преди парламентарните избори тази година и на фона на социологически проучвания, които отчитат минимална разлика между ГЕРБ и БСП.

Премиерът попита с какво е заслужил и поиска извинение, за да отвърне със същото: „С какво съм заслужил да ми го прати този лук на мен, като съм положил толкова усилия? Не е ли ние... пет пъти ходих в Кърджали и спасихме ОЦК, техните колеги. Не е ли ние бяхме в Мадан, в Рудозем, където спасявахме подобни предприятия, и за радост ги спасихме по най-добрия начин? С какво съм заслужил тя да ми прати кромид лук? Не съм положил максимум усилия ли?”.

За да подкрепи думите си, той отчете свършеното: Миналата година сме платили през „Кинтекс” 6 милиона лева, тази година за Коледа още 1 милион лева - за едно предприятие, което 20 години е водено към фалит. Тези, които в момента се опитват да яхнат вълната във ВМЗ-Сопот – БСП, са и основните виновници да бъде разграбен заводът. Ние сме правили живи вериги да спасяваме изнасянето инсталации от този завод”.

Конфликтът между премиера и конкретната служителка на дружеството достигна своя пик, след като Борисов се подразни от факта, че жената се оплаква от липса на средства, а ръката й била окичена със златни пръстени. Министър-председателят прочете вида й като признак на благосъстоятелност. И попита „как се кичиш със злато, като нямаш пари?”

Той съжали за нападките си срещу нея, но поиска същата реакция и то нейна страна: „Съжалявам. 100 пъти ще се извиня на госпожата, 100 пъти, но и на мен ми дойде повече. Когато толкова усилия... поне 100 съвещание съм направил по тази тема – ВМЗ, и да ми дадат, разбираш ли, кромид лук накрая с ръка, цялата окичена с пръстени. И аз имам нерви. 100 пъти се извинявам, госпожо. В такива случай си изпускам нервите.

Що не прати на Станишев кромидия лук, който го е довел завода в това състояние – колко години БСП управлява? Ние за 3 години ли сме го довели до това състояние? Точно обратното – от 14 милиона дългове го сведохме до 1 милион и го оздравихме предприятието и това са факти. Очаквам от жената и тя да ми каже: „Извинявай, положил си максимално усилия”, и аз ще й кажа: „Извинявай госпожо”. Не ти знам откъде са пръстените, не ми е и работа”, заключи Борисов със силно повинеш тон.