На годишнината от Майските събития по време на възродителния процес, Джебел се оказа под полицейска и политическа обсада. Празникът на града се превърна в арена на партиен сблъсък между ДПС и ДОСТ.

До физическа саморазправа не се стигна, но напрежението беше сериозно през целия ден.

Градът днес буквално отесня . Същият площад, който на 19 май 1989 г. хиляди въстават срещу Възродителния процес,  днес бе окупиран от партийни агитки , строго пазени от стотици полицаи. Всичко това – на площад, не по-голям от баскетболно игрище.

От едната страна ДПС , начело с целия партиен апарат. От другата ДОСТ, водени от Лютви Местан. И едните и другите разчитаха  на  масовост, за която се бяха погрижили – както си пролича от пристигналите автобуси.

Вместо да празнуват обаче, агитките  митингуваха.  А когато от ДОСТ, начело с турския посланик, се опитаха да  стигнат до трибуната, бяха освиркани. С химна поне за минута дойде помирението 

Въпреки че трибуната се оказа забранена за политиците, партийните лидери все пак успяха да  говорят пред електората си.

ДПС бяха на чешмата. „Както днес всички в Джебел разбраха какво е ДПС, така и след изборите всички ще видят, включително и ментетата, защото, скъпи приятели, предателите нямат място при нас .Предателите нямат място в политиката!”, заяви Мустафа Карадайъ.

ДОСТ пък бяха в общината. „Нашият отговор на тази провокация е призива ни и към държавния глава, и към институциите Майските събития да бъдат оценени подобаващо и нашата обективна оценка за ролята им в българската свобода, българската демокрация да се изразява в това повече нито събитията от 1984 г., 1985 г. нито тези от1989 година да е възможно да бъдат партизинирани от една политическа сила”, каза Лютви Местан.

А след като политиците си тръгнаха,  хората в Джебел започнаха да празнуват.