Политиците се скараха заради утвърждаването на т.нар Истанбулска конвенция. 

Националната програма за превенция и защита от домашното насилие има за цел да се изградят институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие.

Спорният текст в документа е при определението за пол.

Преди дни от ВМРО излязоха с официална позиция, в която категорично се обявиха против ратифицирането на документа, тъй като според тях той налагал „учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополовите бракове” у нас.

„Ратификация на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове”, категорична е външният министър Екатерина Захариева.

По-думите ѝ конвенцията е изключително важна, защото ще се опита още от най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

„Целта ѝ е от най-ранна възраст да се възпитаваме в толерантност и зачитане на равенството на половете – нещо, което е и основен принцип в нашата Конституция”, коментира още Захариева.

По думите ѝ конвенцията е особено важна и за мъжете, тъй като тя защитава от всякакви форми на домашно насилие.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това, което обсъдихме с колегите от Патриотичния фронт е, ако трябва Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води до промяна в Конституцията”, поясни още Захариева.

Един от лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов поясни, че осем министри са гласували против Истанбулската конвенция, но призна, че след обсъждането „няма опасност у нас да бъде признат третия пол”.

Т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени.

С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс.

В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област.

Конвенцията е ратифицирана от 17 държави от Европейския съюз, но всички са я подписали.

Вижте още във видеото: