Румен Радев изнесе първото си слово като президент на Република България от трибуната в Народното събрание. Политическите реакции не закъсняха.

„Бих препоръчал едно поведение на диалог, на разбирателство и дори на взаимни компромиси между институциите. Тон трябва да задава и новият президент”, каза президентът Георги Първанов.

Той подчерта, че битка между двете институции е също толкова опасна, колкото подчинението им.

Някои депутати избраха да напуснат пленарната зала по време на речта на Румен Радев. „Това е един от малкото моменти в условията на демокрацията, който ни задължава да бъдем коректни”, каза Първанов.

„Пожелавам успех на Румен Радев”, каза Красимир Каракачанов. По думите му в речта на новоизбрания президент не е имало изненади, като голяма част от тезите му съвпадат с тези на Патриотичния фронт.

„Президентът произнесе едно от най-безсъдържателните и клиширани слова, звучали някога в тази зала”, смята Гроздан Караджов, един от депутатите, които избраха да напуснат пленарната зала. „Той сричаше. Можеше поне да се постарае да прочете веднъж или дваж това слово, за да го произнесе както се очаква от него”, допълни той.

Според депутата последната капка, която е преляла чашата, е бил изразът, че на сегашното Народно събрание му остава една седмица.

„Речта на Румен Радев беше много нелепа. Не чухме в нея най-важното – какви са приоритетите на президента. Ние чухме общи приказки и политически анализ на обстановката”, смята Валери Симеонов.

По думите му е явно, че някой е написал речта вместо Радев, като чашата е преляла с репликата за „едната седмица”.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов определи като нелепа първата реч на Румен Радев. Според Симеонов тя е подхождала повече на реч на министър-председател.

„Не чухме най-важното – какви са приоритетите на президентската институция,  чухме общи приказки”, коментира Симеонов. Той призна, че се е възмутил от думите на Радев към депутатите „Остава ви една седмица”.

Симеонов обаче подчерта, че ще му дадат 100 дни, за да видят как ще се справи с тежките задачи, които има да решава.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че е разтревожен и смутен след речта на Радев.

„Чухме тъжен политически шаблон и никаква посока за бъдещето. Българите избраха Радев, защото искаха голяма политическа промяна, не се чу тази промяна в речта”, констатира той.