Лидерът на БСП Михаил Миков не очаква „нещо особено” от свикания днес от президента Росен Плевнелиев Консултативен съвет за национална сигурност.

Темата на заседанието е бежанската криза, ситуацията в Близкия Изток, както и геополитическата обстановка.

„Темата с бежанците беше многократно обсъждана в Европа и България трябваше да бъде със своята позиция, не пост фактум да обсъжда какво са "решили началниците", заяви Миков на влизане в президентството. Той очаква президентът да изпълни задължението си да свиква по-редовно Консултативния съвет.

Влизам на Съвета с очакване да си говорим за реалните проблеми пред националната сигурност, а не за хибридни войни и други измислени понятия, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви, че най-голямото предизвикателство за националната сигурност са нелегалните вълни, които заливат Европа. След мерките, които ще вземат някои от европейските страни, може и ние да се сдобием с огромно количество от тези "гости", каза Каракачанов, цитиран от БТА. По думите му и това, което разбуни духовете в сектора "Сигурност", също е проблем и предизвикателство пред националната сигурност.

На въпрос знак за какво са полицейско неподчинение и протести в държавата, лидерът на ВМРО коментира, че са знак, че няма държавност. Когато имаш подобен засилен емиграционен натиск, когато на хиляда километра от двете страни на границата на България - и на изток, и в Близкия изток се водят военни конфликти, има заплахи от тероризъм, да си правиш експерименти със сектора "Сигурност" и то в последния момент, скрито - покрито, няма начин да не се предизвиква тази реакция, заяви Каракачанов.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров днешният КСНС е закъснял. Какво да очаквам, не очаквам нищо, аз обикновено тук съм контрапункт и казвам позиция, която е различна от тази на управляващите и на президента. Тук отново ще бъда опонент и ще бъда опозиция, и ще кажа, че тази геостратегическа линия, която се води от българското управление, е грешна заяви Сидеров.

Министърът на отбраната Николай Ненчев коментира в отговор на въпрос дали е застрашен статутът му като министър от Реформаторския блок в правителството, че това ще се реши в рамките на Блока. Нямам очаквания, имам отлична комуникация с колегите, започвам разговори в рамките на тази седмица с всички парламентарно представени сили, ще си говорим за програмата за развитие на отбранителните способности и за други закони, засягащи конкретно МО, посочи Ненчев.