Политическо уволнение в Министерството на образованието няма и няма да има, коментира министър Анелия Клисарова пред медиите във Велико Търново. Тя добави, че "образованието е много надпартийно и там ще бъдат оценявани хората по качеството на техния труд и професионализъм". Клисарова уточни, че разчита на взаимно доверие и лоялност от страна на служителите в Министерството на образованието.

По думите й през учебната 2013-2014 година ще бъдат закрити 15 училища и 16 ще бъдат преобразувани.

Делегираните бюджети ще продължат да съществуват, но ще бъдат оптимизирани на база коефициент за качество на образованието, който се получава при външното оценяване.

По думите на Клисарова така училища с по-малко деца, които имат високо качество на обучението ще получат шанс за по-добро финансиране.

По темата за висшето образование Клисарова посочи, че сега около 41% от студентите в България учат право, икономика, администрация и управление, а най-търсени са педагозите, инженерите, компютърните специалисти и кадрите в системата на здравеопазването. "В края на годината НАП и бюрата по труда трябва да предоставят информация колко млади хора, завършили образованието си през настоящата година са намерили реализация по специалността си", отбеляза тя.