Само логистична помощ и подкрепа за събирането на подписи. Това очакват от големите опозиционни партии членовете на инициативния комитет за провеждането на референдум за промените в избирателната система, предложени от президента Росен Плевнелиев.

”Вчера имахме заседание на инициативния комитет и всички сме на мнение, че не трябва да допускаме никаква финансова обвързаност”, подчерта в студиото на „Тази сутрин” проф. Георги Близнашки. По думите му ГЕРБ и Реформаторския блок са имали „някои нюанси в позициите”, но в момента са безусловно зад идеята за референдум.

Близнашки призна, че все още събирането на подписи е в организационен стадий, но до ден-два акцията трябва да стартира. Бившият директор в HP и лидер на инициативата „България може” Саша Безуханова посочи, че се надява да бъдат събрани нужните 500 000 подписа в рамките на следващите 2-3 седмици, за да може допитването да се състои заедно с изборите за европейски депутати през май.

Тя допълни, че освен с партии, инициативният комитет търси среща и с всички граждански организации, които имат експертиза в изборната реформа и демократичното развитие на България. Вече е осъществен контакт с „Ранобудните студенти”, предстои диалог и с „Протестна мрежа”, стана ясно от думите на Безуханова.

„Ние нямаме намерение да редактираме и преформулираме въпросите, защото гледаме на трите теми, които президентът постави, като на възможности да бъдат разширени каналите, през които гражданите на България могат да участват в демократичния процес”, посочи тя. Според нея в случая е важна разяснителната кампания около референдума и ограмотяването на гражданите по теми като електронното гласуване.

Проф. Близнашки подчерта, че по начина, по който са формулирани въпросите, референдумът може да бъде само консултативен. „Неприятният момент е, че партиите от днешното мнозинство не пожелаха да вникнат в замисъла на президента. Той задава въпросите по един доста интелигентен начин. Той не предопределя изхода от дискусията, слага на дневен ред наболели проблеми, които отдавна се дискутират в обществото”, допълни юристът.

Според него реакцията на управляващите е „истерична”, защото рефенредумът би бил „огромен пробив” в статуквото.

„Не може страната да се управлява от някакви странни коалиции, за които никой не е гласувал и никога не би гласувал. Трябва да се излезе от този негативен ефект на пропорционалната система, защото той затормозява политическия процес и натрупва едно огромно недоверие към основните институции”, категоричен бе Близнашки.