Сегашният лидер на БСП Сергей Станишев остава начело на партията. Той печели пред другия си опонент - Георги Кадиев, със 77,42% от гласовете. Делегатите на 48-я конгрес на партията направиха своя таен избор тази нощ. Закритото заседание на левицата приключи малко преди 22 ч. снощи, като на него окончателно стана ясно кои са кандидатите за основните партийни органи.

За председателското място кандидатите останаха само двама - настоящият председател Сергей Станишев и общинският съветник в София Георги Кадиев.

Всички останали, номинирани от основните партийни организации, включително президентът (2002-1012) Георги Първанов, си направиха самоотвод. Последен от битката се отказа и Драгомир Стойнев, което допълнително забави печатането на бюлетините за тайния вот в БСП. Те се печатаха през нощта, след като беше уточнен окончателният брой на кандидатите за всеки от изборните партийни органи. Затова вотът за лидер на БСП започна около 1:20 ч. през нощта.

Още преди да гласува, настоящият лидер Сергей Станишев обяви, че ще работи с всеки и че би предпочел оспорвано състезание.

"Бих предпочел да има състезание с участието на другаря Георги Първанов, защото четири месеца беше заявявано, че той ще бъде кандидат, обиколи се цялата страна, създаде се напрежение, разделение в партията", коментира Станишев.

Преизбраният за председател на БСП заяви обаче, че е готов да работи с основния си опонент - Георги Първанов. По думите му, разделителната линия в партията, станала факт през последните месеци, трябва да се лекува.

След като бе избран Станишев благодари за подкрепата, която получи. Той благодари и на Георги Кадиев и на всички, които не са гласували за него.

Снимка: Ладислав Цветков

Кадиев каза, че може да има два или 200 гласа, но всеки един от тях струва чували със злато.

Участниците в конгреса се събраха днес, за да чуят резултатите от нощното грасуване.

Социалисти обясниха пред bTV, че изненадващо една от интригите на конгреса е името на бъдещия шеф на общопартийната контролна комисия.

За мястото на несменяемата от повече от 10 години Валентина Богданова се кандидатира червеното острие Мая Манолова. Самата Манолова бе категорична, че би искала поста, за да се избегне реваншизма в партията при толкова сложни вътрешно партийни обстоятелства.

Мая Манолова има 51% в състезанието за ръководител на комисията.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Делегатите гласуваха и за Национален съвет, като условието за избирането на членовете му е да съберат повече от половината от гласовете на делегатите на конгреса. Самата бюлетина за избор на членове на националния съвет беше изключително дълга - повече от 10 страници, а кандидатите бяха 567. Всеки от делегатите можеше да избере по 111 кандидати за Националния съвет и 31 - за контролната комисия.

Най-много гласове е събрал Янаки Стоилов, след него веднага е Георги Първанов.

Според делегати, за по-голямата част от местата във Висшия съвет на БСП ще има балотаж, защото не повече от 40 човека имали достатъчен авторитет, за да получат подкрепата на над 50% от делегатите. Някои от любимците на червените си направиха отвод за Националния съвет. Стефан Данаилов, например, от тук насетне няма да участва в нито един от основните управляващи органи на социалистите.

Веднага след края на закритото заседание вчера вечерта, повечето от делегатите напуснаха НДК, за да могат да гледат мача от Шампионска лига между Челси и Байерн. За тези, които останаха, срещата беше показвана на два екрана в самата зала, където се провеждаше конгресното заседание.

Някои от делегатите обаче предпочетоха да излязат от НДК от 10 до 12 ч., докато се печатаха бюлетините. Делегати от провинцията пък отидоха на срещи с приятели и роднини.

Гласуването започна след 1 часа, като делегатите бяха разпределени в 41 избирателни секции, а кабинките за гласуване бяха над 60. Във всяка от тях имаше малко бюро и стол, за да може всеки от делегатите да се усамоти и да гласува за избраните кандидати по съвест.

Една от интригите, която занимаваше делегатите на конгреса до ранни зори, беше дали привържениците на Станишев ще имат превес над привържениците на Първанов в Националния съвет на БСП. Ако бившият президент събере по-голяма подкрепа в този основен орган на социалистическата партия, това би довело до възможност за бламиране на решенията на лидера.