Предвидените средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати на България от ЕК за следващия програмен период, са по-малко в сравнение с тези за сегашния период. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на пресконференция след заседанието на Министерски съвет.

На него кабинетът одобри проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014-2020 година. Вицепремиерът отбеляза обаче, че съзнателно все още не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа – „кой, кога, колко и къде е сгрешил”.

Бюджетът на ЕС в следващите 7 г. бе намален като цяло, което се случва за първи път в историята на Европейския съюз. За България остава да реши как да разпредели отънелия портфейл.

Кабинет предлага да се увеличат парите за фирмите - по програма конкурентноспособност - и за администрацията - по програма „Добро управление". При всички останали програми има намаление. Догодина например ще се наложи да се отсеят транспортните проекти, като жп линиите вероятно ще получат приоритет пред пътищата.

„Ние искаме да имаме готови проекти, които да започнат веднага да се изпълняват. За всички останали, за които няма да стигнат средствата, ще търсим други видове финансиране”, коментира транспортният министър Данаил Папазов.

Един млрд. лв. обаче ще отидат в изцяло нова програма за образование и наука. „Ще има нов зам-министър, който ще отговаря точно за оперативната програма. Опитен човек, който ще повиши капацитета”, увери министърът на образованието Анелия Клисарова.

„Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, защото и да са така нищо добро не би последвало. Искам да призова всички участници в процеса да направим така, че малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде усвоен така, че България да се възползва максимално от него и то там, където е най-нужен”, посочи вицепремиерът Зинаида Златанова.

Тя призова още всички да прочетат внимателно проекта за споразумение на страната ни по отношение на европейските средства. „Много от политиците са прочели много малко за този документ, защото ако бяха прочели, щяха да знаят, че превръщането на темата за еврофондовете в поле за политическа битка е изключително непродуктивно”, коментира вицепремиерът.

Тя заяви, че според изследване за състоянието на страната ни през август 2013 година е посочено - „недостатъчен дял на заетите, недостатъчна икономическа , нарастване на неграмотното население, предпоследно място в Европа по здравеопазване. Първо място в Европа по бедност, нисък дял в инвестиции”. „Това показва в какво състояние намираме страната”, заяви още Зинаида Златанова.

ГЕРБ контрира

Според ГЕРБ обаче оповестените от Златанова данни не са верни. Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев заяви, че средствата за следващия програмен период ще бъдат над 7,1 милиарда евро, което е повече от този програмен период.

„Не е зле г-жа Златанова да се запознае с документите, които тя внася в Министерски съвет, защото на 31 юли е разглеждано индикативното разпределение на средства по оперативни програми. В самия документ, който носи нейния подпис, е записано, че средствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7,1 милиарда евро. Това е повече от средствата, които България ползва в този програмен период - 6,9 милиарда евро”, каза Дончев.

ПО думите му не е ясно на какво се дължат „кривите сметки, които ни се представят”. „Едва ли грешката е аритметична. Може би от общия обем средства се вади резервът, средствата за техническа помощ или други пера, но ако караме по този подход и извадим средствата от Кохезионния фонд, от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд, в крайна сметка те ще станат нула”, добави ексминистърът.