Задължителното гласуване не е панацея и не трябва да се заблуждаваме, че само със законодателни мерки ще се предизвика висока избирателна активност. Около това мнение се обединиха пред bTV депутатите Станислав Иванов от ГЕРБ и Чавдар Георгиев от БСП.

По думите на социалиста задължителното гласуване не може да подмени икономиката. Ниската активност идва от това, че българинът не се чувства и не живее добре, и доверието му към институциите спада.

Представителят на ГЕРБ беше по-оптимистично настроен към предлаганата промяна. По думите му така гражданите ще имат по-голяма представителност в парламента. И двамата народните представители се съгласиха, че трябва да има преференции за упражнилите правото си на вот, вместо санкции за онези, които не са.

От ГЕРБ гарантираха, че до каквото и решение да се стигне, тежката дума ще е на гражданите, които ще гласуват на референдум.

Според Чавдар Георгиев от левицата идеята „вот срещу всички” е деструктивна. По думите му трябват промени, които да направят вота по-осъзнат. Той предложи да отпаднат номерата от бюлетините и да останат само имената на политическите субекти. Така хората щели да гласуват за личности, а не за „номер 5”, например.