Незабавно преразглеждане на решението за назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител в Пловдив област, поискаха в декларация от областната структура на БСП в града. Според написаното в становище, изпратено до лидера и централата на политическата формация има притеснения, че „назначаването на г-н Каймаканов ще провокира недоволството не само на нашите членове и симпатизанти, но и на пловдивската общественост”.

Георги Гергов, председател на Областния съвет и Градския съвет на БСП в Пловдивска област, заяви, че местната структура още миналата седмица обявила, „че няма да се съгласим с това назначение, защото то ще доведе до крах на доверието в БСП и обезличаване на структурите ни”.

„На заседанието бе изразено притеснението, че липсва от страна на националното ръководство аргументиран отговор защо в Пловдив БСП, Коалиция за България и всички, които ни подкрепиха на тези избори, бяха предадени. Ясно е, че няма чуваемост на исканията ни в Националното ръководство и че то не се съобразява с мнението ни и ние няма как да го обясним на нашите членове и симпатизанти”, пише още в декларацията.

„При вземането на решения в БСП винаги е имало демократичност и откритост. Нарушена е процедурата за публично издигане и обсъждане на кандидатури и затова ръководството на БСП в Пловдивска област взе решение, че при назначаването на Венцислав Каймаканов БСП в Пловдивска област няма да предлага свои представители за Областна управа.

С оглед на все по-нарастващото напрежение настояваме за спешно свикване на Националния съвет на БСП, с искането да се обсъди създалата се ситуация. Настояваме аргументите ни да бъдат отчетени, защото ние, социалистите по места най-добре познаваме обстановката и можем да предложим верните решения”, се казва в заключение в приетата декларация.

По-рано днес десетки граждани протестираха пред областните управи в Пловдив и Благоевград срещу назначенията съответно на Венцислав Каймаканов и Муса Палев начело на местните администрации. Хората заявиха, че двамата са станали ръководители на местните администрации като кандидатури на ДПС, без партията да е спечелила мандати в двата избирателни района.