Нека си спомним този исторически срам, нека той не бъде заметен от манипулативното прочитане на историята. Истината ни събира, манипулативната истина ни разделя. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по случай Деня на почит към жертвите на комунизма.

„Има годишнини, които честваме с гордост, има събития в богатата история на нашата родина, които подхранват нашето самочувствие. Има и събития, които просто не трябва да се забравят. Има събития, които трябва да се предават от поколение на поколение, за да не се повтарят”, подчерта президентът.

„Днес имаме своите поводи за гордост, защото българите никога не са били толкова свободни”, каза плевнелиев, като обаче подчерта, че по време на тоталитарния режим хора с цената на живота си и бъдещето на децата си са се борели да бъдат свободни.

Плевнелиев настоя за ясен прочит на българския XX век – за атентатите, за фашизма, за тоталитаризма и за прехода. Президентът противопостави полуотворените досиета на стотиците хиляди агенти на ДС и истината за всички българи.

Президентът (1997 г. - 2002 г.) Петър Стоянов заяви, че "циничният вариант на българския капитализъм" се дължи на липсата на прочит на миналото.

"Комунизмът за първи път в цялата история на българското общество изпрати една група от българското общество срещу друга група на българското общество", заяви Стоянов и допълни, че е крайно време младите хора да научат истината за 45-те години тоталитаризъм.

Според президента, на българското общество липсва не толкова високият стандарт, колкото духът, волята за живот и вярата.