В специално, първо интервю за bTV Новините президентът Росен Плевнелиев отчете работата си за първите 100 дни като държавен глава. На фона на разкопките край Гърмен, един стар римски град от преди 19 века. Интервю на Светослав Иванов:

Господин президент, римски град от втори век... На този фон 100 дни за един човек може би са много, но за историята, това е нещо мъничко. Как мислите?

Росен Плевнелиев:
Първо, по тези поляни, по който се движим и аз като малък съм тичал, това са поляните, в който аз съм израснал. Това е река места, при която сме ходили за риба с баща ми...

- Когато пътувахте насам, повече пътищата ли гледахте или може би вече се опивате да гледате отвъд пътищата?

Росен Плевнелиев: За мен като президент е важно да бъда визионер и обединител, това казва Конституцията на държавата. Така че е време да погледнем отвъд магистралите, време е да погледнем отвъд пречиствателните станции и да си зададем въпроса: "А, когато това всичкото го построим, къде ще бъдат работните места? Как ще гарантираме високите, заплати доходи, просперитета на нацията? Аз считам, че първите 100 дни дадоха заявка за силен старт и сериозен потенциал, който институциите могат да разгърнат.

- Тъй като много хубаво слънце грееше тук до преди 15 минути, сещам се колко е различно в градовете. Например, когато слънцето изгрее над "Триъгълника на властта", то някак си идва откъм Министерски съвет и президентството остава на сянка. Или греша?

Росен Плевнелиев: До момента, в първите 100 дни, в която работи тази институция, освен, че всеки ден отварям прозореца на моя кабинет, всеки ден... дишам, но и проветрявам! В президентството влязоха много млади хора, промениха се правилата. Всички комисии са публични, вярно нямаме все още нито един помилван, но съм убеден, че и това ще се случи.

Омръзна ли ви да ви питат за първата дама?

Росен Плевнелиев: Аз съм абсолютно убеден, че хората вече разбраха много добре. Българските политици, но и политиците в света са изправени в една нова ситуация. Хората очакват от тях просто да вършат работа - по националните приоритети, а не да си разхождат костюмите и колите или да дават интервюта в медиите. Времето ще отсее кой какво е казал и ще остави кой какво е свършил.

Символичен избор

Плевнелиев избра Родопите и Рибново за необичайния отчет. Освен, че е роден по тези места, президентът не пропусна да напомни това на хората от региона - каза буквално, че е низал тютюн там. А и в Рибново, оказва се, не е стъпвал български президент. А районът е много важен.

Рибново е изключително жизнено село, в което прирастът е положителен. Освен, че традиционно призова за толерантност, Плевнелиев заяви, че неговата поява е доказателство, че можеш да започнеш от там и да станеш президент.