Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда до края на 2015 г. Черна гора да получи покана за членство в НАТО.

България е адвокат, голям приятел, България е един от двигателите за постигането на този позитивен резултат, не само за Черна гора, но и на целия регион, посочи Плевнелиев на съвместна пресконференция с черногорския си колега Филип Вуянович, който е на официално посещение у нас.

Плевнелиев изтъкна, че Черна гора заслужава да стане пълноправен член, за което полага много усилия.

Българският президент изрази увереност, че в трудни и турбулентни времена още повече Алиансът трябва да разсъждава геополитически и да взима смели решения.

Убедени сме, че членството на Черна гора в НАТО ще даде окуражителен сигнал и много добър пример и на останалите държави от Западните Балкани, заяви Росен Плевнелиев.

Сред обсъдените днес теми е било търговско-икономическото сътрудничество, чието ниво остава под възможния потенциал. Обсъдени са били идеи и проекти в енергетиката, и туризма.

Двете страни споделят позицията за необходимостта от изграждането на регионален енергиен пазар. България проявява интерес към използването на високоволтовия кабел между Черна гора и Италия, който се предвижда да бъде завършен през 2016 г. - за износ на електроенергия за Италия.

Двете страни са набелязали и проекти, в изпълнението на които български фирми проявяват интерес и трябва да участват в обществени поръчки и процедури в Черна гора - за изграждане на малки ВЕЦ-ове, на лифт, както и на други инфраструктурни проекти. Обсъдени са били също отношенията в областта на науката, образованието и културата.

Президентът Филип Вуянович благодари за подкрепата за евроинтеграцията на Черна гора, както и за поддръжката на усилията за членство в НАТО, като посочи, че тази подкрепа е изключително важна. Вуянович засегна и въпроса за интереса на български компании в енергийния сектор, отбеляза и проекти от областта на туризма, за които български компании са желани за партньори.

В отговор на въпрос за балканска енергийна борса Плевнелиев посочи, че енергийната борса на Югоизточна Европа към момента е една голяма, правилна и стратегическа идея, която намира силна поддръжка. Целта е да не зависим от монополисти и от непазарно образуване на цените на тока, газа и на другите енергийни ресурси, отбеляза Плевнелиев.