"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА.Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълни Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет, уточни ИТАР-ТАСС.

"Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев. "Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", поясни той.

Близост с Русия в няколко посоки

В останалата част от интервюто си Плевнелиев сближи България с Русия в няколко посоки. Българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище, заяви президентът. Той изрази задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни посоки, а не се ограничават с енергетиката и туризма.

През 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, напомни българският държавен глава. Това според него ясно сочи, че България и Русия трябва да организират до края на годината множество разнообразни прояви - за да има контакти не само на високо политическо равнище, но и на равнище градски кметове, бизнесмени, туристи и обикновени граждани, млади и възрастни.

"Южен поток" - гарант за спокойствие

България разчита, че проектът за газопровод "Южен поток" ще бъде успешно осъществен, каза Росен Плевнелиев. "Като президент аз подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания, като се вземе предвид, че България е горд член на Европейския съюз", отбеляза Плевнелиев.

Благодарение на "Южен поток" България ще може да диверсифицира маршрутите за газови доставки и да си гарантира повече спокойствие, а и повече шансове София да се нареди сред европейските енергийни центрове, каза той.

По-достъпни визи

Българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи, обеща президентът.

Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 хил. души - с една трета повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.

Уважение за съветските паметници

Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите, и към всичко, свързано с историята", каза президентът.

„Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася "не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България".

Президентът изрази съгласие с това, че Русия може да полага специални грижи за историческите руски паметници в България, но същевременно изтъкна, че опазването им "е задължение и на местните, и на централните органи на властта", посочва агенцията.

Да размахва знаме с гордост

Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".

"Надявам се, че ще мога да подкрепя българските спортисти по време на състезанията", каза той. "Искам с гордост да размахвам в тяхна чест българското знаме", добави Росен Плевнелиев.

"Искам да пожелая на руските партньори и колеги успешно да осъществят мащабния си план. Пожелавам цял свят да види една добре организирана олимпиада", каза българският държавен глава.