Русия може винаги да лети над България, но когато спазва правилата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Така държавният глава коментира отказа на България да даде на Русия въздушен коридор към Сирия. По думите му решението на външното министерство няма да повлияе на отношенията с Москва.

„Ако нашите руски партньори са честни към нас, техни самолети ще летят спокойно над България”, посочи той. Президентът добави още, че

всичко около отказа е било съгласувано с него

и той е дал зелена светлина за всичко, което българската държава е направила.

„България е достоен член на НАТО. Ние разполагаме с информация, със служби, с необходимите инструменти, за да направим разликата между хуманитарен полет и полет, който претендира, но може би не е. И затова ние бяхме максимално честни с нашите руски партньори – ако искате, кацнете на наше летище, нека да проверим. Добре сте дошли, след това ще си продължите пътя”, коментира Плевнелиев.

България определено прояви характер,

България се доказа още веднъж като достоен член на семейството на правилата”, подчерта той.

„Ние защитаваме европейските ценности, ние сме готови да кажем „не” на Русия тогава, когато ние имаме съмнения, че правилата няма да се спазят. Ние отстояваме общоевропейската позиция, ние подкрепяме санкциите, надявайки се, че

Русия някой ден ще бъде отново партньор,

Русия отново ще се върне на масата на преговорите, надявайки се че Русия няма никога повече така както направи в Украйна да дестабилизира, да праща свои оръжейни системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници, за да дестабилизира друга суверенна държава”, заяви държавният глава.

„България е качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното по-нататъшно задълбочаване.

България натрупа много точки в последните две години

от гледна точка на своята ефективна дейност като член на Европейския съюз и НАТО”, заяви президентът

Той обясни, че се радва на тази набрана скорост, като допълни, че не бива да стоим в ъгъла в НАТО и ЕС, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите. „Видяхте, че в този случай Гърция бе издала разрешение за руските самолети, но ние подходихме така, както трябва – по закон, по правила и като достоен член на ЕС и НАТО”, посочи още Росен Плевнелиев.