За съдържателни и дълбоки реформи, които да подобрят обществения живот, да променят икономиката и да подобрят демокрацията ни, апелира президентът Росен Плевнелиев.

Пред журналисти държавният глава напомни, че реформите в правосъдието, здравеопазването, образованието, администрацията, както и във водния сектор, не търпят отлагане и работата по тях трябва да се ускори.

На площад „Свети Александър Невски“ в столицата държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит.

Плевнелиев отново определи реформата в съдебната система като „реформата на реформите“ и посочи промените в Конституцията като добра, но недостатъчна първа стъпка. „Като държавен глава ще работя с всички в държавата - институции, лидери, граждани, така че българското правосъдие наистина да получи своето развитие, съдиите да могат да отсъждат по закон и по съвест, двете колегии във ВСС да заработят както трябва“, заяви Плевнелиев.

„В политическия живот със сигурност ще виждаме противопоставяне, но нека дадем път на идеите, на аргументите, а не на контракултурата такава, каквато я видяхме преди две години“, призова президентът.

„Като държавен глава не мога да коментирам вътрешнопартийни проблеми“, заяви Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос във връзка с процесите в ДПС.

Президентът посочи, че през 2015 г. балансираната и принципна външна политика на България е получила „силно международно признание“. „Тя не се влияе от една или друга политическа сила или един или друг лидер или шеф на политическа партия“, категоричен беше държавният глава.