Президентът Росен Плевнелиев обяви, че се надява на различна и добронамерена кампания за предсрочните избори наесен.

В слово за върховенството на закона пред магистрати, дипломати и чуждестранни бизнесмени тази сутрин той изтъкна, че хората на България искат ясна заявка за промяна. Пред форума американският посланик Марси Рийс призова за ясни критерии при назначенията в съдебната власт.

Президентът цитира годишна класация на американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус”, в която индексът за демократичност на нашата държава се влошава. Според държавния глава гражданското общество запълва ниша, която политиците не са могли.

„Аз се надявам, че следващата кампания ще бъде по-различна и добронамерена, че това, което е обещано, може да бъде спазено”, заяви Росен Плевнелиев. „Този дефицит на доверие трябва да ни мотивира а не да ни отблъсква. Необходими са принципни коалиции и спазени уговорки, спешни реформи и не отлагане, а решаване на проблема”, продължи той.

„Установяването на върховенство на закона е сложна и комплексна задача - да се създаде независима съдебна система, трябва воля от политиците, трябва воля от медиите които да отразяват нещата по честен начин и гражданите които, да ги държат отговорни за това”, заяви Марси Рийс.

„В следващите месеци, независимо какво е, новото правителство трябва да излъчи силен сигнал за реформи. Така ще получат много важна подкрепа за това трябва да се осигури прозрачен процес при назначенията на важни постове в съдебната система. изборът трябва да е прозрачен защото това ще е израз на ясен ангажимент към съдебната система”, продължи американският посланик.