Президентът Росен Пленелиев призова българите в САЩ активно да участват в референдума, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Той ще е само с един въпрос – „за” и „против” електронното гласуване. Българите зад граница също ще могат да участват в допитването.

Със среща с българи в Ню Йорк започна работното посещение на президента в САЩ за участие в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщи прессекретариатът на президента в неделя. Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по думите на президента, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи  двустранните отношения.

По думите на президента с участието си в референдума българите в САЩ ще заявят съпричастността си към случващото се у нас. "Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите, където и да са те по света", каза Плевнелиев и изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание.

Той изрази увереност, че „ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички - и партиите, и гражданите, и институциите”. Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна", обяви още президентът.

По повод ситуацията с бежанския поток държавният глава посочи, че само с интеграция народите могат да предотвратят бъдеща война: "ЕС е семейство и се очаква в такива моменти да се сплоти, а не всеки да гледа своя интерес. ЕС ще се справи, а България ще бъде част от решението".

Летището в София от „Враждебна“ да се прекръсти на „Левски“, предлагат нашите сънародници в Ню Йорк.