Никой не се ражда терорист, именно липсата на достъп до основни човешки права е в основата на омразата и разделението. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, съобщиха от „Донудков” 2. Държавният глава подчерта, че борбата с тероризма изисква да бъдат поставени на преден план въпросите а социалното изключване и неравенството.

Плевнелиев посочи, че в света има много млади хора без работа, перспектива и цел в живота: „Маргинализацията няма националност, етническа принадлежност или цвят на кожата. В рамките на нашите общества можем да я предотвратим като осигурим достъп до образование и възможности за интеграция“.

Плевнелиев се обяви за разграничаването на патриотизма от крайния национализъм в Европа, като призова да бъдат преустановени опитите за експлоатация на страховете на хората от миграцията и високата безработица.

„Трябва да си спомним, че Втората световна война стана възможна с отричането на демократичните принципи за достойнство, равенство и взаимно уважение. Не трябва да допускаме подобна трагедия в бъдеще“, подчерта Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че в исторически план най-лесно Европа е била дестабилизирана чрез Балканите и затова „ЕС не трябва да възприема региона като периферия”.

Президентът се обяви за създаването на солидарна система за справедливо разпределение на бежанците в Европа. Той беше категоричен, че е необходимо да бъдат разграничавани търсещите убежище от военните конфликти и икономическите емигранти и това не е в противоречие с ефективния контрол по външните граници на ЕС.

Пред участниците в Парламентарната асамблея държавният глава призова за прекратяване на пост-мониторинговия диалог на ПАСЕ за България в сферата на правосъдието, свободата на медиите и изборното законодателство.

„За разлика от очакванията през 1989 г., че за изграждането на „истинска демокрация“ ще бъдат необходими само няколко години, днес българските граждани осъзнават, че създаването на демократични институции и приемането на европейско законодателство не е достатъчно“, заяви още президентът Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че демокрацията в Европа не е даденост и трябва да се отстоява ежедневно.