Президентът Росен Плевнелиев изрази подкрепа за сключването на Договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония и предложи подписването му да се състои в София.

В писмо до македонския си колега Георге Иванов Плевнелиев посочва, че „приема с готовност” отправеното от Иванов предложение Декларацията на министър-председателите на Република България и на Република Македония от 1999 г. да бъде трансформирана в Договор за добросъседство и сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Убеден съм, че като спазват стриктно клаузите на този договор, нашите две държави ще покажат политическа воля да бъдат заедно част от голямото европейско семейство, споделяйки ценностите на демокрацията", посочва българският президент.

Той подкрепя позицията на своя македонски колега, че „отношенията между нашите две братски страни трябва да се развиват върху основата на европейските ценности и стандарти за добросъседство и сътрудничество".

В писмото си Росен Плевнелиев изразява очакване във възможно най-кратък срок след сформирането на новото правителство на Македония да бъде проведена среща за уточняване на техническите параметри по Договора за добросъседство и сътрудничество.

„Уверен съм, че този акт ще даде допълнителен стимул за активизиране на сътрудничеството между нашите две държави във всички области", посочва в писмото си държавният глава.

Президентът Плевнелиев споделя виждането за необходимостта от последващо развитие и укрепване на регионалното сътрудничество в интерес на общото желание за свързаност на пътните, железопътните и енергийни мрежи в Югоизточна Европа. Според държавния глава единствено с усилията на всички заинтересовани страни може да бъде постигнат реален икономически напредък в нашия регион.

В писмото си държавният глава потвърждава подкрепата, която България предоставя и е готова да оказва на Македония по пътя към нейната интеграция в европейските и евроатлантическите структури. Държавният глава пожелава на своя колега президента Иванов и на гражданите на Македония лично щастие, просперитет и благоденствие.

Подписването на Договор за добросъседство се обсъжда отдавна, като в началото на мандата си Росен Плевнелиев го постави като условие за подкрепата на България за членството на Македония в Европейския съюз. Напредъка в евроинтеграционния процес на Скопие е препятстван от спора за името с Гърция, който няма изгледи за разрешаване.

България и Македония трябва да изгладят различията си в три области – общата история, текст в македонската конституция, който се отнася за македонските малцинства в съседните страни, както и езика.

В писмото си до Георге Иванов Росен Плевнелиев коментира и предложението за съвместно поклонение на гроба на Св. Константин Кирил Философ на 24 май т.г. в Рим. То „съответства на желанието ни заедно да честваме общата си история, като отбелязваме общи за двете държави исторически личности и събития", се казва още в писмото на българския държавен глава.

Той обаче посочва, че тази година двете делегации ще посетят Рим по различно време. Росен Плевнелиев припомня, че посланикът на България в Италианската република ще се поклони заедно с делегацията на Македония на гроба на свети Кирил и затова очаква и македонският посланик на свой ред да се присъедини към българската делегация. „Искрено се надявам, тази практика да се превърне в традиция, която е важно още следващата година да бъде съпровождана и със съвместна аудиенция при Негово Светейшество Папата. Очаквана от нас позитивна стъпка за създаване на атмосфера на доверие и сътрудничество би имало и съвместното честване на Илинденско-Преображенското въстание съответно в Република България и Република Македония, което да започне още от тази година", заявява още президентът Росен Плевнелиев.