Президентът Росен Плевнелиев планира да даде начало на три дебата, по модела на дебата, направен, когато гост в България беше вицепрезидентът на Европейската комисия Вивиан Рединг, предаде „Фокус”.

Пред журналисти в Шабла президентът Росен Плевнелиев заяви: "Планираме за средата на септември първия дебат, в който ще дебатираме по темата пазарна икономика, корупция, монополи и действия в защита на гражданските идеи за борба с монополите, корупцията и олигархията. Там ще бъдат поканени всички – и тези, които протестират срещу президента, и тези, които подкрепят правителството, и тези, които протестират срещу правителството, и ще им бъде даден глас", каза Плевнелиев.

"Планирам втори дебат, които ще бъдат по темата за медийна свобода, и трети дебат - по темата за системата на правораздаване", каза Плевнелиев.

Според него - това казаха хората по време на всички протести през 2013 г. и хората от ЕС.
"Апелирам и към правителството, и към парламента – вместо да се правят тънки сметки и калкулации - кой, сега, срещу кого, ще излезе на власт, кога, кой ще падне - излезте, кажете и обяснете на нацията всички, независимо кой ще бъде на власт, какво ще се свърши конкретно срещу монополите, срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване", заяви Плевнелиев.

Плевнелиев каза, че в скоро време ще назначи съветник по сигурността към президентството. "Проф. Топалов, който беше мой съветник и секретар по култура и духовно развитие на нацията, замина за посланик във Ватикана. Има няколко позиции в президентството, които в следващите седмици ще бъдат заети с възможно най-подходящите кандидатури", каза президентът.