Президентът Росен Плевнелиев обсъжда с парламентарните партии приоритетите им за годината на „Дондуков“ 2.

Това е традиционният месец на политическите консултации, които започват днес с двете най-малки партии – АБВ и „Атака”.

До края на седмицата президентът ще се срещне и с Български демократичен център, а през следващата седмица – с ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторите и Патриотите.

Президентът иска да изслуша какво смятат да правят партиите до края на годината и какви са техните планове. От своя страна той също е сложил на масата важни според него проблеми, като например борбата с корупцията, продължаването на съдебната реформа, реформите в здравеопазването, пенсионната и административната реформа.

След срещата от партия АБВ обявиха, че настояват да се премине към реални действия по антикорупционното законодателство, за да се отговори на обществените очаквания. 

От партията изразиха безпокойство, че продължават да нямат текстове на антикорупционното законодателство, което по думите на заместник-председателя на АБВ Румен Петков затвърждава у тях впечатлението, че няма готовност у Меглена Кунева и нейния екип да бъдат представени реални текстове за това.

Петков посочи, че липсата на антикорупционно законодателство за пореден път ще покаже на българските граждани липса на политическа воля и способност да се предприемат необходимите действия за ефективна борба с корупцията в т.ч. по високите етажи на властта.

От партията се обявиха и за увеличаване на бюджетите на специалните служби, за да могат ефективно да изпълняват функциите си в условията на усложнената среда на сигурност. АБВ предложиха държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза.

На срещата от АБВ са представили техните идеи за промяна в Конституцията, касаещи избора на президент. От АБВ смятат, че не трябва да е задължително следващият президент да е роден в България, да има българско гражданство и да е пребивавал в последните пет години в страната, каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

Сред мотивите за това са българите в чужбина да имат възможност да участват в политическия живот на страната, както и да бъдат приравнени критериите за избор на президент с тези за избор на депутати.

От АБВ са предложили също президентът да може да инициира пряко референдум, без да има одобрението на парламента, както и да се търсят нови механизми за преодоляване на президентското вето, което сега се преодолява твърде лесно. 

В разговора е била коментирана и създадената комисия в парламента, проверяваща намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България, като Румен Петков коментира, че "комисията няма да даде нищо работещо за страната ни, а ще предизвика излишни въпроси в и без това обтегнатите ни отношения с Турция и излишни въпроси и неприятности в отношенията ни с Русия".

През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност, е заявил от своя страна държавният глава Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президентството.

Плевнелиев е изразил категоричната си подкрепа за подход на диалогичност между партньорите в управлението при изработването на законодателството в сферата на борбата с корупцията и продължаването на реформата в системата на правораздаването.

Президентът и ръководството на ПГ на АБВ заявиха категорична подкрепа за повече пряка демокрация в България.