„НАТО промени България и целия ни регион за добро”. Това констатира президентът Росен Плевнелиев при откриването на двудневната международна конференция "Бъдещето на НАТО" в София. Според държавния глава, 10 г. членство в Алианса са показали, че сме направили своите реформи, за да работим за визията на Българската армия и да я интегрираме, за да може да споделя общ ресурс с държавите в региона и света.

„България има своя план за реформи и трябва да научим, че свободата не е без пари и че тя не се подарява. България трябва да се отнесе отговорно и амбицирано”, заяви Плевнелиев. По думите му НАТО ще продължава да бъде важна в един свят на нестабилност.

Имаме нужда от „повече НАТО в България, на Балканите и в Черноморския регион”, каза Плевнелиев, който определи Алианса като основна опора, която позволява укрепването на демокрацията и гарантирането на свобода и стабилност. Президентът отбеляза, че разширяването на НАТО е отново на дневен ред, като България силно подкрепя тази перспектива.

По повод 10-годишнината от присъединяването на България към Организацията на Северноатлантическия договор флагът на НАТО ще бъде издигнат на тържествена церемония от 10.30 ч. утре пред сградата на Президентството.

Затваряне на очите пред очевидното

Държавният глава коментира и кризата в Украйна. Говорейки за демократичния процес, Плевнелиев изрази убеждението си, че най-смисленият въпрос, който политиците трябва да си задават преди всяко свое действие, е „как ще се отрази на децата на България”.

„Как ще се отрази на следващото поколение, ако продължим да зависим от един доставчик на газ от една тръба. Как ще се отрази на младите, ако допуснем подписването на договори в българската енергетика в размер на над 50% от БВП на държавата, знаейки, че има риск да бъде произведено едно изгубено поколение, ако се окаже, че тези договори са изцяло неизгодни. Добре ли е за децата на България, ако системно недофинансираме Българската армия и нейните способности”, каза Плевнелиев.

"Как ще се отрази на младите, ако днес се снишаваме, докато отмине бурята на кризата с Украйна, и си затваряме очите пред очевидно неспазване на международния ред и върховенството на закона, и то от световна ядрена сила, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", посочи Росен Плевнелиев. Големият въпрос на 2013 г., според него, наистина е бил „кой?”, включително и кой работи за дестабилизация в Европа.

По думите на президента Русия е готова да използва нападателна военна сила за постигане на геополитически интереси.