В първия си коментар за студентските протести президентът Росен Плевнелиев нарече младежите „будители".

„Те искат да останат в България, те искат да живеят и успяват в една България, която е България като правова държава с институции, които са ефективни, прозрачни, обърнати към хората и техните проблеми и приоритети и една България, която е достоен член на Европейския съюз”, коментира държавният глава.

Той добави, че политиците не бива да се притесняват от това, че през 2013 г. имаше много протести, защото със сигурност те ще продължат. „Ако ние вярваме в своята визия на достойна европейска държава, която иска да работи за един по-силен Европейски съюз, а аз вярвам, че това иска българският народ, тогава всеки един от нас е длъжен да има активна позиция", каза президентът.

Коментарът му дойде от Велики Преслав, където Росен Плевнелиев откри следобедната сесия на Международния симпозиум „Свети Свети Кирил и Методий и българският Златен век". Научният форум е по повод 1150 години от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий и 1120 години от обявяването на Велики Преслав за столица на България.

Държавният глава коментира и проекта за газопровода „Южен поток”. Той обясни, че като президент не е запознат с детайлите, но е важно за проекта да стане ясно първо дали има сключен договор и какви са параметрите му.

„Дълбоко се надявам освен да има договор, да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто, за съжаление, към момента не виждам по отношение на този проект, защото не е все тая за колко пари ще бъде направен той”, коментира Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова правителството да проведе реформа в енергийния сектор, защото според него към момента такава не е започнала.

При днешното си посещение във Велики Преслав държавният глава беше посрещнат от освирквания на група протестиращи.