Първото вето на президента Росен Плевнелиев - върху част от Закона за съдебната власт, което остави сянка на съмнение за намесата на премиера, бе коментирано от държавния глава като взето с ясни аргументи, а не за да пречи на някого.

Само ден след като Бойко Борисов обяви, че ще приветства президента, ако спре текстовете, които уреждат кариерното развитие на бившите членове на ВСС, Росен Плевнелиев упражни конституционното си право да налага вето.

Логично дойде и въпросът чия е била инициативата за това решение – на държавния глава или на премиера. „Инициативата за ветото е един обективен процес. Като кандидат-президент бях много категоричен и обещах на българските граждани, че ветото не е инструмент за натиск, а ветото, докато аз съм президент, е начин да се чуят допълнителни аргументи”, обясни Плевнелиев на срещата на върха на страните от ПСЮИЕ в Белград.

След като изразил още от първия ден резервите си за начина, по който до момента е работил ВСС, и ниската му степен на обществено доверие, президентът свикал правния съвет, неправителствени и професионални организации и институции, за да изгради процес на комуникация и прозрачност по проблема. Резултатът го довел до решението да наложи първото си вето.

В първия ден след приемането на закона обаче Плевнелиев се опълчи срещу текстовете, които предвиждат главният прокурор да се избира от сега действащия ВСС. Тогава не коментира промените, които казват, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и на Инспектората към него ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

Коментарът по този въпрос държавният глава постави в рамките на морала: „След като министър-председателят, хора от опозиционни партии, главният прокурор и много други важни хора в държавата заявиха своето категорично намерение, че новият ВСС ще избере новия главен прокурор, аз вярвам, че зад техните думи ще се крият и конкретни действия. Преди всичко е моралната обосновка и е морално и редно новият ВСС да избере новия главен прокурор”.