Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално тридневно посещение във Великобритания. Визитата ще се фокусира върху бизнес възможностите от взаимен интерес за двете страни.

Като част от програмата на посещението си българският държавен глаа ще бъде приет от кралица Елизабет II.
Плевнелиев ще проведе редица срещи с представители на британското правителство, с бизнеса от Великобритания, както и с българската общност в Обединеното кралство, обясняват от прессекретариата на президента.

На 17 март президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти в централата на финансовата институция и с Председателя на Камарата на общините в Британския парламент Джон Бъркоу.

В първия ден от визитата си държавният глава ще се срещне с българската общност в Лондон и с Българския сити клуб в британската столица, както и с представители на лондонския финансов сектор.

На 18 март държавният глава ще разговаря на аудиенция с Нейно величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

В Лондон президентът Росен Плевнелиев ще открие българо-британски бизнес форум, ще проведе разговори с държавния секретар по външните работи Уилям Хейг и с министъра на професионалните умения и предприемачеството Матю Ханкок.

В качеството си на патрон на „Международната награда на херцога на Единбург"-България президентът ще се срещне с председателя на Борда на директорите и с членовете на Управителния съвет на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург". Росен Плевнелиев ще бъде на посещение и в училище в Лондон, където ще се срещне с млади хора, участници в програмата на Международната награда.

На 19 март, сряда, президентът ще изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус", посветена на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа.
Предвидени са разговори на държавния глава със заместник министър-председателя на Обединеното кралство Ник Клег, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън и с министъра по въпросите на децата Едуард Тимпсън.

Президентът ще има среща и с Джоан К. Роулинг, учредител на Фондация „Лумос" – международна благотворителна организация, която работи за деинституционализацията на деца в неравностойно положение.

В британската столица президентът Росен Плевнелиев ще бъде придружаван от министъра на външните работи Кристиан Вигенин и повече от 30 представители на българския бизнес, организирани от Българо-английската търговска камара.