Намаляването на зависимостта от руския газ и повишаването на разходите за отбрана са двете теми от разговорите между президента Росен Плевнелиев и помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, които са най-подробно описани в официалната информация за срещата, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са отбелязали успешното функциониране на работните групи за развитие на стратегическия диалог в областите сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и сътрудничество между народите на България и САЩ.

Пленвлиев е посочил, че работните групи вече са довели до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на „Национален циклотронен център“ към БАН.

По отношение на интерконектора, в съобщението се посочва и че двете страни са изразили надежда, че изграждането му ще започне възможно най-скоро. Плевнелиев е допълнил, че страната ни подкрепя и ускореното изграждане на Южния газов коридор и на газовия коридор Юг – Север, както и изграждането на регионална енергийна борса.

Плевнелиев е подчертал пред Нюланд, че страната ни изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана.

„По моя инициатива се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1.19 процента от БВП за 2015 г. на 1.35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.“, е заявил Росен Плевнелиев, като е припомнил и създаването в София на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

Българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения. България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността, е станало ясно в хода на разговора.

От съобщението разбираме, че президентът и помощник държавния секретар са обсъдили напредъка по „ключови за страната ни реформи” с акцент върху правосъдието.