Два пъти повече молби и жалби са постъпили в президентската администрация от януари в сравнение със същия период на предишни години. Днес Росен Плевнелиев посети първата мобилна приемна на президенството. Тя работи от три дни във Варна.

Хората знаят, че ще бъдат чути от президентската институция и доказателство за това е броят на преписките, които са разгледани от мен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, като прие над 70 сигнала от граждани. Държавният глава лично разговаря повече от час и половина с хората, които му представиха поотделно жалбите си.

За половин година подадените преписки са около 4 600. При предишния мандат тази цифра е била разглеждана за една година, отбеляза Плевнелиев.

Той осочи още, че за него работещите институции са кауза и подчерта, че те трябва съвестно да си вършат работата и да помагат на гражданите. Само от Варна имало над 105 преписки, от които вече има конкретни резултати.

„Жена, която беше тежко болна и имаше сериозни жилищни проблеми, вече живее в общинско жилище”, посочи за пример Плевнелиев. Но предупреди, че президентската институция е крайната, равно отдалечена от всички останали и надпартийна, и не бива да влиза във всеки казус и във всяка битка.

Президентът е крайният бушон в държавата... Аз съм надпартиен и това означава, че не влизам в битки, в отиграване на различни ситуации от днес за утре, посочи президентът. Той подчерта още, че не е ежедневен коментатор и е крайна институция, която всъщност отговаря за това всички останали да си вършат добре работата.

Като отговор на казус, поставен от варненка, повдигнала обвинения за корупция в НАП, президентът коментира, че всеки от нас се самозастрелва, като дава подкупи.

Хората трябва да имат твърда воля и да не дават пари под масата, подчерта Плевнелиев.

Ако имаме проблем с корупцията, има решение - не плащаме подкупи, а чакаме администрацията да си свърши работата, посочи президентът.

Според него всеки чиновник, който чака пари и заради това бави преписки, след сигнал, ще бъде освободен от работа.

Държавният глава каза още, че изнесените приемни на президенската институция ще бъдат наложени като модел и през следващите години ще ги виждаме навсякъде, където са посещенията му. По думите му този тип офиси ще са от полза за хората.