Европейският съюз не възразява срещу проекта „Южен поток”, но Русия отказва да се съобрази с европейското законодателство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на изявлението на руския му колега Владимит Путин от Анкара. В понеделник вечерта държавният глава на Русия обяви, че „Южен поток” спира, като хвърли вината за това върху България и Брюксел.

Никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство, подчерта българският президент. „ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти – големи и малки – се случват”, допълни Росен Плевнелиев.

Той отхвърли тезата на Путин, че България не може да защитава суверенитета си и изпълнява други ангажименти заради отказа да пренебрегне европейското законодателство в полза на проекта. „На всички е ясно, че „Южен поток“ не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС. Решението за „Южен поток“ може да бъде взето само във формата Русия-ЕС. Държавите, които имат интерес от „Южен поток“, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз“, подчерта държавният глава.

Българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева също коментира, че България е защитила интересите на своите граждани, спазвайки законодателството на ЕС.

Също като икономическия министър Божидар Лукарски, който се въздържа от коментар до получаването на официално становище от Москва, Росен Плевнелиев подчерта, че до момента има единствено политическо изказване от страна на президента Путин. „Когато дойде ясна позиция, тя ще бъде обсъдена в рамките на Европейската комисия и тогава може да се очаква позиция на българското правителство. Дотогава имаме просто политически оценки“, настоя Росен Плевнелиев.

Накрая държавният глава изтъкна, че България няма гарантирани приходи от проекта и не могат да бъдат правени оценки на потенциалните загуби за страната от „пропуснати ползи”. Путин посъветва София да търси компенсация за тях от Брюксел, като посочи, че България ще губи по 400 млн. евро годишно само от транзитни такси. Не е ясно обаче на каква основа са тези изчисления и експерти изразяват несъгласие с тях.

„Приходите за България от „Южен поток“ не са гарантирани и няма подписан договор за приходите, а само за разходите по проекта и определи това като огромен пропуск. Не искаме да се повтаря случая с АЕЦ „Белене“. Нека покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от „Южен поток“. Ако някой знае, нека посочи числата“, коментира в заключение президентът Росен Плевнелиев.