В контекста на дебатите около вота на недоверие, президентът Росен Плевнелиев се оплака, че все още не е получил от управляващите проектите на документи в сектор "Сигурност".

"Нито един от тях не е дошъл в Президентството, никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса. Чувам, че ще ми отнемат конституционни права. Чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, отново в последния момент под масата или така както през 2012 година се разбрахме - в пълен консенсус пред очите на нацията се договорихме на КСНС”, заяви държавният глава.

„Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор "Сигурност" и постигнахме пълен консенсус. Тези закони някак под масата се подготвят", заяви Плевнелиев.

„Има много какво да се подобри в сектор "Сигурност”. Вотът на доверие е един демократичен инструмент, с който всяка една демократична опозиция разполага и аз мисля, че това е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат и същевременно наистина да се набележат мерки. Надявам се да има сблъсък на аргументите и идеите, и от това да спечели сектор "Сигурност", коментира държавният глава.

Според президента министър-председателят и ресорните министри трябва да дадат своите обяснения на база на какви обективни критерии са разпределили сумата от 500 млн.лв. в програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

По думите на Плевнелиев едва ли това може да стане за 3 дни, както се е случило и едва ли може да стане по обективен начин, когато за толкова кратък срок са разпределени толкова много пари. Президентът посочи като пример, че ако той е на тяхно място, би дал тези средства, за да се случи магистрала "Хемус" и тунела под Шипка и допълни, че така резултатът щял да бъде много по-голям за цяла България.

Според Плевнелиев не е вярно, че провеждането на референдум с избори би размило вота, а тъкмо напротив. „Слушах внимателно хората, говоря си с тях и ги чувам и след като ги чуя, действам. Имаше протестни вълни и инициативи, които аз организирах, за да чуя всички. И всички казаха, че изборният закон не е перфектен и излязоха с идеи. Аз, като държавен глава, правя нещо много елементарно – чувам хората, ще работя за това вашият глас да бъде чут. Очаквам от НС да уважат не само мен, но и на милионите българи, които показаха, че това е важен приоритет за тях”, каза още президентът.

Той отговори на журналистически въпроси след като посети институтите по математика и информатика и по информационни и комуникационни технологии при БАН.