Президент и премиер ще бъдат във Великобритания по време на Олимпийските игри, като ще обсъдят с британското правителство европейската икономика, двустранните и европейските отношения.

Президентът Росен Плевнелиев се прибира днес от Лондон, където беше за откриването на Олимпийските игри по покана на кралица Елизабет Втора.

От 8 до 12 август Плевнелиев отново ще бъде в британската столица за работни срещи с представители на лондонското сити и посещение на бизнеспарк.

По покана на премиера Дейвид Камерън министър-председателят Бойко Борисов също ще бъде на работно посещение в Лондон по време на Олимпиадата. Освен за икономиката, двамата правителствени ръководители ще си говорят за отношенията между България и Великобритания, както и за тези в Европейския съюз.

Летните олимпийски игри в Лондон бяха открити с грандиозно шоу.

„Нека да мечтаем заедно!”, призова председателят на Международния олимпийски комитет Жак Рок непосредствено преди откриването на игрите. Той напомни, че характерът на човека е по-важен от медалите и че спортистите са пример за младите хора. Рок апелира за борба срещу употребата на допинг.

Игрите бяха открити с британска лаконичност от кралица Елизабет ІІ. Освен тържествената си роля в откриването кралицата имаше и по-нестандартно участие в церемонията, режисирана от Дани Бойл.

Организаторите излъчиха клип, в който легендарният агент 007 Джеймс Бонд отиде до Бъкингамския дворец, откъдето отведе с хеликоптер кралицата до Олимпийския стадион в Лондон.

В парада на спортистите по традиция първо преминаха гърците. Българската делегация излезе на почетната обиколка под номер 31, а флагът ни се носеше от Йордан Йовчев.

Церемонията приключи с песента „Хей Джуд” в изпълнение на Пол Макартни.