„Когато продължаваме да твърдим, че Крим де юре е украински, но де факто е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен. Президентът Радев, когато встъпи в длъжност, ще трябва да обмисли тази теза много внимателно”.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНР.

Новоизбраният президент Румен Радев встъпва в длъжност следващата седмица.

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

„Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за тованяма как  да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир”, коментира Плевнелиев по повод интервюто на Радев за френския канал „Франс 24“, в което той се обяви за отмяна на санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

В равносметка за петте години като държавен глава Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал.