Депутатите не приеха промените в Кодекса на труда, които предвиждаха платеният годишен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 работни дни.

Текстовете бяха гласувани на първо четене и по време на разискването им се стигна до размяна на остри реплики.

Предложението беше внесено от независимия депутат Георги Кадиев. В мотивите си той посочи данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място, а с повече отпуска ще се увеличи и мотивацията и производителността на труда им.

Снимка: bTV

Мотивите му обаче бяха наречени популистки и не се приеха добре от управляващите.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че „повечето пари отгоре, които работодателите трябва да извадят“ от джоба си, за да платят допълнителната петдневна почивка на служителите си, означават съкращаване на около 150 хил. работни места.

Тогава да намалим отпуската от 20 на 10 работни дни, на седем, както е в Хонконг, или на пет, както е в Китай, и изведнъж ще създадем 1 млн. работни места, контрира Кадиев.

Удължаването на платения отпуск е само един от инструментите, но има много други. Трябва да се помисли за комплекс от мерки, с които да се пребори стресът на работното място, обясни позицията си „против“ председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС).

Според Румен Христов от Реформаторския блок предложението убива българския бизнес, който все още прохожда.

Съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията и ще увеличи производителността, каза независимият Велизар Енчев.

Той атакува колегите си, че преди време не са приели предложението му да намалят собствените си ваканции, които надхвърлят регламентираната почивка на работници и служители, и така налагат двойни стандарти.

Председателят на парламента Цецка Цачева му обясни, че не трябва да приравнява механично статутът на народния избраник с този на трудещия се, защото работата на депутатите не се фиксира от начало и край на работен ден – народните представители работели в избирателните си райони и в дните, които формално са обявени като ваканция.

Депутатите имат отпуск 32 – 33 дни, което е по-малко от учители и други държавни служители. Те нямат право на неплатен отпуск, както и да избират кога да почиват, включи се в спора Красимир Велчев от ГЕРБ.

От 148 гласували депутати, „за” бяха 16, а по 66 бяха „против” и „въздържал се”.

И докато в парламента се караха дали редовният отпуск да е 20 или 25 дни, за сравнение, през изминалата година депутатите са почивали близо сто дни.

В сметката влизат ваканциите им за Нова година, Великден, за местния вот и едномесечната лятна почивка.