Всички кандидати за президент искат подкрепата на ДПС. Това коментира кандидатът Пламен Орешарски в студиото на „Тази сутрин”. Той отрече да е в „политическо танго” с партията и да е поемал ангажименти към тях в замяна на подкрепата им.

По думите му няма при кой друг да отиде, тъй като ДПС са единствената значима партия, която няма своя кандидатура. „На Карадайъ се обадих. Ахмед Доган е най-големият авторитет, но това са вътрешнопартийни отношения. С него съм се срещал не много скоро. Винаги е удоволствие да се разменят коментари и разсъждения с него”, обясни Орешарски.

Той посочи, че се радва, че се е кандидатирал за поста и не го прави експериментално.

На въпроса дали тази подкрепа не е опит да за измерване на политическа сила, Орешарски заяви, че би се радвал ГЕРБ и БСП да си премерят силата по същия начин през него.

Той обяви суверенитета и външните контакти за свой приоритет, да подобрим контактите с всички стари приятели и да създаваме нови. По думите му сегашните правомощия на поста са достатъчни и е важно България да остане парламентарна република. „Президентът трябва да говори на обществото и да задава тона на политическия дебат и да бъде коректив. Той трябва да обединява, а досега повече разделяха”, посочи той.

До сега президентите в новата ни история не са успели да се еманципират от партиите, които ги издигнаха, смята той. Без изключение всички се скараха с тях и нанесоха вреди на държавността.

Орешарски посочи още, че не се е виждал с Делян Пеевски след мандата си като премиер.

В дебата за АЕЦ „Белене” той посочи, че загубите от проекта са в резултат от спирането му. Орешарски заяви, че няма против да се провери кой какво е плащал и подписал и че прокуратурата е права да направи проверка. Той изрази надежда проверката да не е предизборна, а е по-скоро нужна заради арбитража.

Не знам дали трябва да бъде рестратиран проекта. След две спирания той вече е много компрометиран, смята Орешарски.

На въпрос какво отношение трябва да има България към Русия кандидатът за президент посочи – като глобална сила близо до нас - към Турция също. „Членството в един блок не значи, че трябва да се скараме с всички останали", посочи той.

По повод връщането на бегълци на Турция той зае позицията, че трябва да бъдат върнати от съда и да бъдат спазени гражданските им права. „Спекулативна е тезата, че ако не напарвам някакви неща и вече ще дойдат мигрантите”.