“Радвам се на подкрепата на ДПС, но оставам независим кандидат”. Tова каза в предаването „Тази събота” по bTV кандидатът за президент Пламен Орешарски.

Бившият премиер призна, че сам се е обадил на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, за да поиска подкрепа. Той беше категоричен, че тя не е обвързана с условия. 

Орешарски отбеляза, че с ДПС не са говорили да финансират кампанията му за президентските избори, но ако те са готови, той би приел и такава подкрепа, разбира се, публична.

По думите му ДПС имат много гласоподаватели, но не биха могли да са решаващи за това кой ще е следващият президент на България.

Орешарски изтъкна, че ако не стигне до балотаж, между двата тура няма да призовава избирателите си да гласуват за когото и да е. Те имат свои разбирания, ще гласуват съобразно убежденията си, посочи той.

По повод думите на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, че Орешарски не е същинският кандидат на ДПС, а стъпка от политическия  казачок към ген. Румен Радев, бившият премиер заяви:„Не играя такива танци. Най-силният ми танц е валс”.

В отговор на въпрос Орешарски изтъкна, че с почетния председател на ДПС Ахмед Доган не са се чували във връзка с кандидатурата му за „Дондуков” 2. След мандата му като премиер обаче са се чували няколко пъти по различни теми.

С Делян Пеевски пък на няколко пъти са се поздравявали за празници, но в  последните 2 години не са се виждали, призна още Орешарски.

Орешарски изтъкна още, че не се чувства търговец на гласове, а за него политиката никога не е била търговия с власт.

ГЕРБ и БСП имат свои кандидати, но чакам подкрепа и от техните избиратели, посочи той.

За семейния живот, протестите по време на премиерския му мандат и пътуванията

Орешарски гостува в студиото на „Тази събота” заедно със съпругата си Елка Орешарска.

Двамата се познават още от гимназията и сключват брак като студенти.

Според Елка Орешарска двамата са запазили толкова дълго любовта си заради вътрешното усещане за хармония. Добре ти е и не се замисляш колко време сте заедно, разясни тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Бившият премиер пък призна, че в свободното си време обича да чете стихове, а като ученик любимият му автор е бил Николай Лилиев.

Съпругата на Орешарски, която е кардиолог, настоява семейството да се придържа към здравословен начин на хранене и почивка.

„Допреди месец пушех”, призна Орешарски, но изтъкна, че отказът му от цигарите е съвпаднал с решението му да се кандидатира за президент.  

Двамата коментираха и напрегнатия му мандат като премиер в условия на протести. „Не смятам, че това е бил нашият най-труден период. Винаги съм вярвала, че това, което прави, е много хубаво, търпеливо и последователно следва пътя си”, посочи Елка Орешарска.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не мисля, че той не е могъл да върши работата си. Вършеше си това, което трябваше, тихо, кротко и спокойно независимо от атмосферата, която цареше по улиците на София”, отбеляза тя.

Орешарски подчерта, че твърдението, че като министър-председател винаги е минавал през задния вход, е клише. „Това са инструкции на НСО”, категоричен беше той.

Съпругата му пък подчерта, че по това време сама е карала автомобила си, разхождала се е сама, приемала е пациенти и събитията не са се отразили на живота им.

Снимка: Ладислав Цветков

Семейство Орешарски много обичат да пътуват. Елка обича Троянския Балкан, а бившият премиер има респект към Рилския манастир. „Има особена сила на това място, обичам да се завръщам там”,  аргументира се той.

По думите му синът им Десислав е получил сурово възпитание и е научен на самостоятелност.

Учили сме го сам да си финансира определени неща, каза Орешарски, който обаче добави, че съпругата му е по-мека в семейството.

Синът им е икономист, има бакалавърска и магистърска степен по икономика в чужбина. Сега помага в предизборната кампания на баща си.

В края на предаването Пламен и Елка Орешарски демонстрираха в студиото на bTV танцовите си умения във валса.