По времето, когато е оглавявала Агенцията за държавна финансова инспекция, енергийният министър Теменужка Петкова е открила „стресиращи” данни за АЕЦ „Белене” и ВЕЦ „Цанков камък”. В студиото на „Тази сутрин” тя коментира, че докладите с конкретни имена на хора и фирми са отишли в прокуратурата и е започнало досъдебно производство.

С уговорката, че именно заради това не може да разкрие за кои лица става дума, Петкова посочи, че те в момента „не са на постове и позиции, които да им позволяват да вземат решения за българската енергетика”. По думите й става дума за определени кръгове, които гравитират около този отрасъл.

Петкова посочи, че огромна част от дефицита на БЕХ е резултат именно от двата енергийни проекта. Тя беше отстранена от АДФИ през юни 2013 г., като смята, че се е разделила с поста си именно заради скандалните разкрития.

Няма да има газова криза

По повод публикации в днешните вестници за задаваща се газова криза, Теменужка Петкова успокои, че няма никакви проблеми между „Булгаргаз” и „Газпром”, като утре и на 22 декември ще бъдат платени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати синьото гориво за този месец.

По думите й е нормално от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, като през останалото време там се нагнетяват запаси.

Министърът подчерта, че се теглят по 1-1.2 млн. кубически метра дневно при конструктивна възможност за 3.4 млн.

По отношение на проекта „Южен поток”, Петкова заяви, че все още страната ни не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от тръбата. Тя посочи, че към момента не са налице два от най-важните документи – дългосрочният транзитен договор и икономическият модел.

Към момента БЕХ като акционер в „Южен поток – България” е дал около 25 млн. лева. Енергийният министър подчерта, че става дума за акционерно дружество, което има свои органи, с които да определи заплатите на служителите – в т.ч. и споменаваните в медиите хиляди левове заплати на част от тях.

Не става само със скъп ток

Вдигането на цената на тока не е начинът, по който да се пълни в системата на енергетиката, подчерта Петкова. Според нея енергийната ефективност ще бъде изключително полезна за намаляване на сметките.

По думите й положението в енергетиката е толкова сериозно защото цената на електроенергията се е използвала за потушаване на социални проблеми в продължение на години.

Министърът посочи, че енергийната комисия в парламента е приела законови промени, с които членовете на ДКЕВР ще се избират от парламента и така няма да има политическа намеса.