Ще се облекчи режимът за разкриване на аптеки в малките населени места. Това заяви днес здравният министър Петър Москов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

Вили Лилков от Реформаторския блок попита министъра относно липсата на аптеки в селата и малките общински центрове. „2 милиона души са лишени от достъп до аптеки, у нас има 5070 села, в които работят едва 160 аптеки”, заяви депутатът.

Според него почти всички малки населени места са лишени от достъп до лекарства и проблемът става много сериозен.

Здравният министър Петър Москов обеща, че разкриването на аптеки ще се улесни като се намалят изискванията за фармацевтите и помощник-фармацевтите за аптеките в малките населени места. Също така се планирало и осигуряването на мобилни аптеки.

Москов отбеляза, че България е сред страните с най-много аптеки на глава от населението, но и с най-лош достъп до тях.

Работи се и по национална аптечна карта, за да се стимулира разкриването на аптеки там, където са нужни, добави министърът.

За реформаторската среща

Резултатите от срещата между ГЕРБ и РБ бяха смислени - коалицията препотвърди волята си за успешен пълен управленски мандат и си даде дългосрочен хоризонт за сътрудничество в дясноцентристкото пространство, заяви Москов пред журналисти.

Според него това е важен сигнал за цялостното политическо бъдеще на страната.

"И трите управляващи формации - ГЕРБ, РБ и ПФ, отиват самостоятелно на тези президентски избори. Разчитам на една толерантна кампания, която те ще водят помежду си, с ясно открояване на различията си", продължи Москов.

Нашите противници са БСП и ДПС и никога не е било различно, категоричен бе той.